marți, 27 octombrie 2020

Întreţinerea aparatului de sudură

Întreţinerea aparatului de sudură

Sudura este un proces prin care se folosesc temperaturi foarte înalte pentru a uni două suprafeţe metalice sau termoplastice. Procesul este destul de complex, având în vedere că structurile metalice ale pieselor sudate fuzionează, rezultând o singură piesă. În afară de temperatura foarte înaltă, care poate ajunge şi la 4000 de grade Celsius, în procesul de sudură se mai folosesc, uneori, şi alte metale sau gaze. Având în vedere complexitatea procesului și elementele cu care se lucrează, o întreţinere aparat sudură corectă este mai mult decât necesară.

În sudura se folosesc aparate de mai multe tipuri, fiecare dintre ele fiind potrivit pentru anumite situaţii. Aşadar, care sunt tipurile de aparate de sudură şi pentru ce sunt folosite în industria metalurgică? Toate aceste detalii se regăsesc în informaţiile ce urmează. De asemenea, veţi afla şi detalii privind modul corect de întreţinere aparat sudură, astfel încât acesta să aibă o durată de viaţa cât mai mare.

Aparate de sudură – tipuri şi generalităţi

Aşa cum am specificat anterior, în industria metalurgică se folosesc mai multe tipuri de aparate de sudură, fiecare prezentând avantaje şi dezavantaje. Modul de întreţinere aparat sudură diferă în funcție de tip.

Aparatul de sudură MIG-MAG

Prescurtarea MIG-MAG vine de la Metal Inert Gas, respectiv Metal Active Gas, denumiri care sunt foarte sugestive pentru modul de folosire a acestui aparat. Concret, pentru a suda două suprafeţe, aparatul topeşte un fir de metal, cordonul de sudură fiind protejat cu gaz inert (MIG) sau activ (MAG).

Dintre avantajele folosirii unui aparat de sudură MIG-MAG, se pot menţiona:

·         puteți suda materiale metalice din aluminiu, oţeluri obişnuite, titan, cupru sau magneziu;

·         nu există limită maximă de grosime a materialului, iar cea minimă este de doar 0,4 mm;

·         nu are emisii mari de fum;

·         viteza de sudură este mare şi puteţi obţine un rezultat neted şi fin.

Dezavantajele unui aparat de sudură MIG-MAG sunt faptul că preţul nu este unul avantajos, dar şi imposibilitatea de a îl folosi în exterior, din cauza curenţilor de aer, care pot produce defecte în cordonul de sudură. Pe de cealaltă parte, spaţiul interior în care este folosit aparatul trebuie ventilat foarte bine, din cauza gazului şi a fumului rezultat.

Pentru că funcționează cu gaz, procesul de întreţinere aparat sudură MIG-MAG este unul pretențios.

Aparatul de sudură TIG

TIG sau Tungsten Inert Gas este denumirea dată aparatelor de sudură care folosesc un electrod neconsumabil de tungsten, eliminând un gaz care previne oxidarea.

Acesta este potrivit pentru cei care doresc un cordon de sudură impecabil, iar un alt avantaj este posibilitatea de a îl folosi pe suprafeţe de alamă, aur, aluminiu, cupru, magneziu, oţel inoxidabil şi aliaje de nichel.

Preţul aparatului în sine şi al gazului, faptul că sudura se realizează mai lent, dar şi modul mai dificil de folosire sunt considerate dezavantaje ale acestui tip de aparat.

Aparatul de sudură în puncte

Sudura în puncte este preponderent folosită pentru a fuziona suprapuneri de suprafeţe precum foile de tablă de oţel. Aceste aparate de sudură se utilizează mai ales în industria auto şi sunt preferate pentru că sunt mai ieftine decât alternativele, sunt eficiente din punct de vedere al consumului şi randamentul este mare.

Aparatul de sudură tip invertor

Acesta poate fi considerat o inovaţie în industria metalurgică, aducând utilizatorului numeroase avantaje:

·         îl puteți transporta foarte uşor, având dimensiuni reduse;

·         este compact, deci nu ocupă mult spaţiu de depozitare;

·         puteți economisi bani, deoarece are un consum redus de energie, datorită tehnologiei inovative – poate fi introdus într-o priză de 110 W;

·         are un randament foarte bun;

·         îl puteţi cupla la sistemul casnic de alimentare cu energie electrică;

·         modul de întreţinere aparat sudură este simplu.

Pe lângă toate avantajele menţionate anterior, trebuie să ştiți că puteţi găsi invertoare sudură tip TIG, MIG-MAG sau MMA.

Aparatul de sudură tip transformator

Acest tip de aparat este apreciat pentru rezistenţa sa, însă punctele slabe pe care le are sunt mai numeroase. Printre acestea se numără şi faptul că are o greutate mare şi este greu de transportat. Fiind un aparat simplu, care lucrează în curent alternativ, nu îl veţi putea folosi în foarte multe situaţii – cu acest aparat veţi putea suda doar obiecte din fier şi oţel.

Aparatul de sudură tip redresor

Acest tip de aparat de sudură poate fi utilizat pentru a suda materiale de diferite grosimi şi tipuri. Acest detaliu, plus faptul că are un preţ avantajos, îl situează printre preferatele celor cu experienţă în bricolaj. Ar mai trebui să ştiţi şi că aparatul de sudură tip redresor poate fi folosit atât în exterior, cât şi în interior.

Sfaturi pentru o întreţinere corectă a aparatului de sudură

Indiferent de tipul aparatului şi de faptul că sunteţi utilizatori profesionişti sau începători, trebuie să cunoaşteţi noţiuni elementare de întreţinere aparat sudură. Pentru început, cel mai bine este să alegeţi aparatul potrivit pentru proiectele pe care le aveţi şi să citiţi specificaţiile tehnice din manual. Apoi, în funcţie de modul de funcţionare – cu transformator, cu arc sau cu gaz – trebuie să ţineţi cont de anumite particularităţi care țin de întreţinere aparat sudură.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu transformator

În cazul aparatelor de sudură care funcţionează cu transformator, dacă se observă piese slăbite, acestea trebuie strânse corespunzător, iar ventilatoarele trebuie lubrifiate. Condensatoarele trebuie verificate la un interval de 4-6 luni, în funcţie de frecvenţa cu care este utilizat aparatul.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu arc

Modul de întreţinere aparat sudură care funcţionează cu arc este mai dificil, având în vedere că aceste aparate au mai multe părţi mobile care se pot deteriora.

Astfel, periile aparatului şi arcurile trebuie verificate săptămânal şi înlocuite, dacă sunt uzate, cu tipul recomandat de către producător. De asemenea, se înlocuiesc toate părţile defecte, cabluri şi izolaţii şi se verifică butoanele de control ale aparatului, care trebuie să fie ajustate corespunzător şi să funcţioneze corect. Nu în ultimul rând, părţile mobile trebuie lubrifiate.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu gaz

Când vine vorba despre o întreţinere aparat sudură riguroasă, acestea sunt cele mai pretenţioase dispozitive. În plus, procesul de mentenanţă trebuie luat în serios, deoarece din orice tip de uzură sau deteriorare pot rezulta probleme grave.

Din procesul de întreţinere aparat sudură fac parte verificarea zilnică a conductelor şi colectoarelor de gaz şi oxigen pentru a identifica eventuale scurgeri sau fisuri. Regulatoarele de presiune şi valvele de acetilenă şi oxigen trebuie, de asemenea, verificate regulat. Arestorul de flacără este, poate, cea mai importantă componentă care trebuie verificată, pentru a preveni trecerea oxigenului în liniile de acetilenă. Ţevile trebuie întreţinute, eliminând acumulările de zgură din vârful acestora folosind un ciocan mic cu grijă, fără a deteriora sau ciobi orificiul.

Curăţarea aparatelor de sudură

Curățarea corectă face parte din procesul de întreţinere aparat sudură și este o etapă care se repetă săptămânal.

Curăţarea carcasei aparatului de sudură se realizează de fiecare dată când observaţi pete de murdărie, folosind o cârpă moale îmbibată în solvent. Pentru o curăţare riguroasă, puteţi folosi un furtun cu aer cu presiune joasă. Trebuie să aveţi în vedere curăţarea temeinică a bobinelor şi a armăturii, eliminând praful, depunerile de metal şi toate resturile rămase în urma sudurii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu