joi, 15 octombrie 2020

Generatoare electrice: ce trebuie să ştii?

Generatoarele electrice sunt dispozitive de sine stătătoare, care produc energie electrică atunci când aceasta nu este disponibilă de la reţeaua de curent. Un astfel de dispozitiv poate fi achiziţionat pentru orice fel de nevoie legată de curentul electric.

Generatoarele de curent electric sunt foarte utile, fiind folosite ca back-up pentru locuinţe, fabrici, spitale sau clădiri de birouri în timpul penelor de curent. De asemenea, aceste dispozitive pot fi folosite şi ca principală sursă de curent electric în locuri în care nu există o reţea electrică, precum zonele agricole, situri de construcţie sau ferme. Alte tipuri generatoare de curent au dimensiuni mai mici, fiind uşor de transportat, utile celor care merg în camping şi au nevoie de o cantitate mai redusă de curent electric, pentru a alimenta telefonul mobil şi alte astfel de dispozitive electrice.

Ce trebuie să ştii despre generatoarele de curent?

În primul rând, trebuie să ştii că generatoarele de curent nu produc electricitate, ci transforma energia kinetică (mecanică) în energie electrică. Cu alte cuvinte, pe înţelesul tuturor, un generator electric este, de fapt, un motor electric al cărui proces de funcţionare este invers.

Generatoarele electrice pentru uz rezidenţial şi comercial folosesc diverse surse de combustibil: benzină, diesel şi propan. Cu ajutorul combustibilului, se creează energie mecanică, aceasta fiind forţată într-un circuit, inducând astfel un curent electric. Ulteiror, curentul electric este direcţionat către sistemele electrice, maşinării sau alte dispozitive prin fire de cupru.

În plus faţă de aceste lucruri, trebuie să cunoşti şi informaţii legate de alegerea generatoarelor de curent, dar şi de funcţionarea optimă a acestora. Toate aceste aspecte sunt detaliate în cele ce urmează.

Informaţii legate de alegerea generatoarelor de curent

În ceea ce priveşte alegerea generatoarelor de curent, trebuie să ţii cont de nevoile pe care le ai şi de felul în care plănuieşti să foloseşti dispozitivul. Astfel, principalele criterii pe care trebuie să le iei în calcul sunt: tensiunea, tipul de combustibil folosit, portabilitatea şi nivelul de zgomot.

·         Tensiunea

Sunt disponibile generatoare cu capacitate diferită, aşa că indiferent dacă cerinţele care ţin de curentul electric sunt mari sau mici, ele pot fi întrunite cu uşurinţă, dacă alegerea generatoarelor de curent se face corect din punct de vedere al output-ului.

·         Combustibilul

Generatoarele electrice funcţionează cu mai multe tipuri de combustibil, precum: benzină, motorină (diesel), gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaz natural. În acest caz, trebuie să alegi opţiunea care ţi se pare cea mai convenabilă, ţinând cont şi de cât consuma generatorul.

·         Portabilitatea

Asigură-te că alegi un generator de curent dotat cu mânere sau cu rotiţe, pentru a putea muta dispozitivul cu uşurinţă dintr-un loc în altul.

·         Nivelul de zgomot

Alegerea generatoarelor de curent trebuie făcută ţinându-se cont şi de acest criteriu. Unele modele sunt dotate cu tehnologie de reducere a zgomotului, ceea ce înseamnă că generatorul poate fi păstrat în apropierea casei fără să existe probleme legate de poluarea fonică.

 

Informaţii despre funcţionarea generatoarelor de curent

Funcţionarea generatoarelor de curent este asigurată de mai multe componente, fiecare dintre acestea jucând un rol important în distribuirea curentului electric acolo unde este nevoie. Acestea sunt: carcasa, panoul de control, motorul, alternatorul, regulatorul de tensiune, sistemul de lubrifiere, sistemul de alimentare, sistemul de evacuare, sistemul de răcire şi acumulatorul.

·         Carcasă

Carcasa generatorului este partea vizibilă utilizatorilor, fiind structura care ţine toate celelalte elemente la un loc. De asemenea, carcasa permite împământarea generatorului, din motive de siguranţă.

·         Panoul de control

Acesta controlează toate aspectele care ţin de funcţionarea generatoarelor de curent, de la pornire şi până la viteză. Generatoarele moderne sunt prevăzute cu un sistem automat în panoul de control, care atunci când detectează o pană de curent sau, dimpotrivă, dacă a revenit curentul, pornesc şi se opresc în mod automat.

·         Motorul

Motorul alimentează generatorul cu energie, iar puterea acestuia determină cantitatea de electricitate pe care o poate oferi generatorul electric.

·         Alternatorul

În alternator se produce conversia energiei mecanice în energie electrică. Acesta este format din părţi mobile şi statice, care funcţionează împreună pentru a crea câmpul electromagnetic şi pentru a determina mişcarea electronilor care generează electricitate.

·         Regulatorul de tensiune

Aceasta componentă ajuta la funcţionarea generatoarelor de curent, controlând tensiunea electrică produsă. Dacă este necesar, transforma electricitatea din AC în DC.

·         Sistemul de lubrifiere

În interiorul unui generator electric se găsesc multe piese mici, care se mişcă, fiind esenţial ca acestea să fie lubrifiate în mod corect pentru a asigura funcţionarea generatoarelor de curent şi pentru a preveni uzura excesivă. Verifică nivelul lubrifiantului în mod frecvent dacă generatorul electric este folosit un timp îndelungat.

·         Sistemul de alimentare

Acest sistem face posibilă producerea de energie necesitată şi include un rezervor de combustibil, un furtun care leagă rezervorul de motor şi un alt furtun de întoarcere. De asemenea, mai există şi un filtru care elimină impurităţile înainte ca benzina sau alt tip de combustibil să ajungă la motor, dar şi un injector care împinge combustibilul în camera de combustie.

·         Sistemul de evacuare

Acesta este menit să direcţioneze în mod corect şi să elimine fumul care se formează în timpul funcţionarii generatorului.

·         Sistemul de răcire

Generatoarele produc multă căldură, putând ajunge la temperaturi periculoase, iar sistemul de răcire previne supraîncălzirea dispozitivului.

·         Acumulatorul

Generatorul porneşte cu ajutorul unor baterii, iar acumulatorul acestor baterii este o componentă automată care asigură buna funcţionare a bateriri, prin alimentarea constantă a acesteia cu tensiune joasă.

Tipuri generatoare de curent

În magazine, există mai multe tipuri generatoare de curent, fiecare dintre ele având propriile avantaje. Câteva dintre cele mai utile tipuri generatoare de curent sunt:

·         generatoare cu pornire automată;

·         generatoare de curent 0-5 KVA;

·         generatoare de curent 6-12 KVA;

·         generatoare de sudură;

·         generatoare industriale;

·         generatoare neinsonorizate;

·         generatoare digitale insonorizate;

·         generatoare de curent diesel;

·         generatoare de curent semiprofesionale.

Indiferent de aceste tipuri generatoare de curent, trebuie să ştii că mentenanţa este foartă importanta. În primul rând, trebuie să respecţi instrucţiunile şi programul de mentenanţa recomandat de producătorii de diverse tipuri generatoare de curent. Mentenanţa de rutină presupune o inspecţie generală a dispozitivului, care constă în a verifica dacă există scurgeri, în verificarea nivelului de ulei şi de agent de răcire, a bateriei şi cablurilor.

Pentru a asigura funcţionarea generatorarelor de curent în parametri optimi, este necesar schimbul de ulei, în funcţie de indicaţiile producătorului, de frecvenţă cu care este utilizat dispozitivul şi de mediul în care este folosit. În general, schimbul de ulei este recomandat după 100 de ore de utilizare, mai ales dacă generatorul funcţionează cu motorină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu