joi, 1 octombrie 2020

Cum alegi cele mai potrivite scule şi unelte electrice

 

Înainte de a achiziţiona scule electrice sau accesorii pentru acestea, este indicat ca potenţialii cumpărători să aibă în vedere unele criterii foarte importante, pentru că de folosirea accesoriilor şi sculelor de bună calitate depinde succesul proiectului.

Dacă sunteţi un meşteşugar bun, cu siguranţă nu veţi da vina pe uneltele pe care le folosiţi dacă ştiţi cum să le alegeţi. Calitatea lucrărilor nu stă numai în priceperea şi experienţa de care daţi dovadă, ci şi în tipul de unelte electrice folosite. Deşi oferta de pe piaţă este foarte variată, mulţimea de opţiuni vă poate pune în încurcătură şi în postura de a face alegeri foarte grele.

La orice întrebare care vă frământă, există un răspuns potrivit venit din partea unui specialist care ştie că alegerea unor scule electrice de bună calitate nu este uşoară pentru nimeni.

Scule electrice profesionale sau hobby? În ce categorie vă încadraţi?

Înainte de a alege sculele şi uneltele electrice potrivite, trebuie să știți că tipul acestora depinde de nivelul la care activați. Sunteți un profesionist și preluaţi comenzi ale clienţilor sau lucrările sunt un hobby, pentru propria casă sau pentru prieteni? În fapt, nu orice persoană care are o maşină de găurit este și avizată să monteze o bibliotecă, la fel cum nu orice deţinător al unei maşini de rindeluit electrice este şi un mare tâmplar.

Astfel, primul lucru care trebuie să vă preocupe este dacă aveți nevoie de scule electrice profesionale sau de scule care se încadrează în categoria hobby (DIY).

Scule şi unelte electrice tip hobby

Acestea sunt indicate în orice gospodărie şi se vor dovedi utile în numeroase situaţii, atât atunci când se defectează o priză, se rupe clanţa unei uşi, este necesară asamblarea unui corp de mobilă cumpărat, iar lista poate continua. Sculele electrice care pot fi cumpărate pentru acasă sunt: maşina de găurit, maşina de înşurubat, rindeaua electrică, suflantele cu aer cald şi şlefuitoarele de mână electrice.

Scule electrice profesionale

Aceste scule electrice profesionale se adresează persoanelor care lucrează în diferite domenii în care este necesară folosirea acestora. Aşadar, dacă vă număraţi printre specialiştii care doresc să ducă la bun sfârşit lucrări de primă clasă, dacă aveți nevoie de scule electrice pentru construcții, aceasta este achiziţia potrivită. Printre cele mai des solicitate scule şi unelte electrice profesionale se număra polizoarele unghiulare electrice, multifuncţionalele electrice, fierăstraiele electrice, dar şi capsatoarele electrice şi ciocanele rotopercutoare.

Sursa de alimentare a sculelor şi uneltelor electrice

Aşa cum puteţi bănui, sursa de alimentare a oricărui produs încadrat în categoria scule şi unelte electrice este electricitatea. Important de menționat este dacă scula electrică se alimentează cu acumulator sau la priză, iar de acest criteriu depinde şi cât de confortabil sau de uşor puteţi mânui ulterior dispozitivul.

Sculele electrice pe baterii au avantajul de a nu încărca inutil sarcina şi de a nu reduce raza de acţiune, de a oferi mobilitate şi manevrabilitate. Puteţi cumpăra fierăstraie pendulare, maşini de găurit cu acumulator, dar şi şurubelniţe electrice pe baterii.

Sculele electrice cu fir vă oferă avantajul de a le putea folosi pe termen lung şi încrederea că bateria nu se va descărca în timpul activității de lucru. Atât sculele electrice de înşurubare, cât şi cele de perforare, se alimentează la o sursă de energie electrică şi au o putere mare.

Ergonomia şi garanţia sculelor electrice

Ergonomia și garanția sunt două criterii importante de care trebuie să ţineţi cont atunci când cumpăraţi scule electrice. Designul ergonomic oferă uşurinţă şi comoditate în utilizare, iar garanţia primită la achiziţionare asigură faptul că şi în situaţiile în care produsul se poate defecta, există posibilitatea de a merge într-un service, costurile reparaţiei nefiind suportate de către utilizator.

Scule electrice pentru construcţii şi lucrări de amenajare

Există mai multe tipuri de unelte electrice din care puteţi alege, în funcţie de domeniul de activitate şi de necesităţi. Aşadar, dacă deţineţi o firmă de construcţii sau dacă sunteţi un specialist în lucrări de amenajări interioare şi exterioare, veţi avea nevoie de unelte și scule electrice pentru construcţii, precum: mașini de găurit electrice sau bormașini, șurubelnițe electrice, ciocan rotopercutor electric, polizoare și fierăstraie electrice sau aparate de vopsit electrice.

·         Maşini de găurit electrice sau bormaşini

Alegerea unei maşini de găurit electrice trebuie să se facă în funcție de capacitatea motorului, care trebuie să fie de până în 1000W, de dimensiuni şi de greutate, care trebuie să fie reduse. De asemenea, asigurați-vă că mânerele maşinii de găurit sunt cauciucate, astfel încât să fie confortabil de folosit. În plus, aceasta trebuie să aibă şi funcţii în plus, precum frezarea, posibilitatea de a fi folosită ca ciocan percutor sau autofiletarea.

·         Şurubelniţe electrice

Şurubelniţele electrice trebuie să aibă funcţii de găurit şi de înşurubat. În magazinele de specialitate există modele care diferă în funcţie de design şi de multifuncționalitate. Acestea pot fi folosite atât la lucrările ample, cât şi la lucrările de fineţe.

·         Ciocan rotopercutor electric

Ciocanele rotopercutoare electrice au mai multe funcţii, precum cea de dezlipire a gresiei, de sfărâmare şi demolare a pereţilor sau de găurire în beton sau în zidărie.

·         Polizoare electrice

Aceste scule electrice profesionale acoperă o gamă largă de întrebuinţări, pentru că pot curăţa cu perie de sârmă, pot tăia barele şi suprafeţele din metal dur, dar şi faianţa sau piatra de beton, pot debita şi poliza metalele şi pot ascuţi şi tăia tencuiala.

·         Fierăstraie electrice

Fierăstraiele electrice verticale au rolul de a tăia în materiale dure, precum lemn, metal şi plastic.

·         Aparate electrice de vopsit

Aparatele electrice de vopsit funcţionează pe bază de aer comprimat şi au rolul de a pulveriza culorile în straturi subţiri şi uniforme. Acestea pulverizează vopseaua în cele mai inaccesibile locuri şi, în funcţie de modelul pe care vi-l alegeţi, pot avea mai multe accesorii.

Scule electrice de tâmplărie

Dacă sunteţi un tâmplar profesionist sau pur şi simplu cochetaţi cu această meserie, veţi avea nevoie de scule electrice de tâmplărie, indispensabile pentru a duce la bun sfârşit lucrările pe care le aveţi şi pentru a da lemnului forma dorită. Printre uneltele şi sculele electrice de care aveţi nevoie se numără: șlefuitorul de mână electric, fierăstrăul pendular sau mașinile de rindeluit.

·         Şlefuitorul de mână electric

Cu siguranţă nu veţi dori să şlefuiţi manual lemnul, o acţiune ce presupune un mare efort, minuţiozitate şi timp pierdut. O maşină de şlefuit electrică vă scuteşte de toate aceste incoveniente. Investiţi într-un şlefuitor de mână electric cu bandă, multifuncţional, excentric sau alternativ, pentru a şlefui şi finisa lucrările pe care le-aţi început.

·         Fierăstrăul pendular

Fierăstrăul pendular vă va fi necesar pentru lucrările de fineţe şi de precizie pe care le aveţi de executat. Aceste scule electrice de tamplarie taie în materiale nu foarte dure, precum PVC, PAL sau Plexiglas. Fierăstrăul pendular este uşor de folosit, comod şi nu lasă praf sau murdărie în urmă.

·         Maşini de rindeluit

Maşina de rindeluit electrică este necesară oricărui tâmplar profesionist. Aceasta are rolul de a ajusta grosimea lemnului până se ajunge la crearea unei suprafeţe plane. Maşina de rindeluit electrică trebuie să aibă ergonomia ideală, pentru ca, pe durata lucrării, braţul utilizatorului să nu fie afectat. Îndreptaţi-vă atenţia către o maşină de rindeluit cu puterea de 750W şi 13000 de rotaţii pe minut.

Alte scule, unelte şi echipamente electrice care vă pot fi de folos

Alte unelte electrice care vă pot fi de folos la job sau în gospodărie sunt suflantele de aer cald și dezumidificatoarele electrice.

·         Suflantele electrice de aer cald

Aceste dispozitive electrice pot atinge mai multe trepte de căldură, ajungând până la maxim 600 de grade Celsius. Sunt prevăzute cu un sistem de control al căldurii şi se pot folosi atât pe suprafeţe de lemn, cât şi de metal. O astfel de suflantă vă poate ajuta la acţiunile de ceruire, de curăţare a grătarului sau de îndepărtare a tapetului de pe pereţi.

·         Dezumidificatoarele electrice

Dezumidificatoarele electrice se pot dovedi de folos pentru îndepărtarea mucegaiului şi bacteriilor care se dezvoltă în casă, pentru menţinerea calităţii aerului la un nivel bun. Trebuie menționat că este necesară stabilirea nivelului optim prin calcularea capacităţii maxime de dezumidificare în raport cu dimensiunea camerei.

Accesoriile necesare sculelor şi echipamentelor electrice achiziţionate

Achiziţionarea sculelor sau uneltelor potrivite pentru tipul de activitate pe care o întreprindeţi nu este suficientă pentru a vă garanta succesul lucrărilor. În afară de aceste scule electrice, trebuie să cumpăraţi şi accesorii de bună calitate, fără de care echipamentele nu pot funcţiona corespunzător. De exemplu, trebuie să aveţi în vedere achiziționarea de accesorii pentru găurire, pentru înșurubare, pentru tăiere și șlefuire sau pentru sculele şi uneltele de frezare, rindeluire şi răzuire.

·         Accesorii pentru găurire

Accesoriile pentru găurire includ burghiele, care trebuie alese în funcţie de materialul ce trebuie găurit şi de mandrina care face legătura între unealta electrică şi burghiu. Este foarte important să aveţi în vedere compatibilitatea între forma constructivă a cozii burghiului şi mandrina, dar şi diametrul şi adâncimea de găurire. De asemenea, pentru maşinile de găurit electrice veţi avea nevoie şi de carote –  accesorii utilizate pentru a realiza găuri cu diametre mari.

·         Accesorii pentru înşurubare

Dacă aveţi de făcut lucrări ce includ și înşurubare, atunci veţi avea nevoie de bituri sau capete de înşurubat. În această categorie intră şuruburile cu cap restat, cu cap în cruce, cu cruce dublă, cu locaş Torx sau cu cap hexagonal. În funcţie de forma constructivă, capetele de înşurubat se pot folosi în diverse feluri.

·         Accesorii pentru tăiere şi şlefuire

Fie că este vorba despre scule electrice pentru construcții sau pentru tâmplărie, veţi avea nevoie de accesorii specifice. Unele fierăstraie electrice pendulare vor avea nevoie de accesorii care se aleg în funcţie de materialul de prelucrat, de felul prinderii şi de diametrul interior, dar şi de viteză sau turaţia maximă la care pot fi utilizate. Înainte de a cumpăra accesorii pentru sculele de tăiere, este important să aveţi în vedere compatibilitatea dintre acestea şi dispozitivul pe care îl dețineți. Accesoriile pentru şlefuire includ discurile de şlefuire, calote, pietrele abrazive sau periile de sârmă, pentru corectarea asperităţilor rezultate în urma operaţiei de tăiere.

·         Accesorii pentru sculele şi uneltele de frezare, rindeluire şi răzuire

Această categorie include accesoriile necesare pentru scule electrice de tâmplărie. Recomandarea specialiştilor este ca înainte de a cumpăra acest tip de accesorii, să ţineţi cont de tipul de unealta folosită, de ceea ce aveți de lucrat și de felul în care va fi folosită unealta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu