luni, 26 martie 2012

MANUAL DE UTILIZARE APARAT DE SUDARE DIGITAL CAR SPOTTER 5500-       Aparat mobil pentru sudarea prin rezistenta echipat cu microprocesor si control digital.
-       Este echipat cu un sistem de conexiuni rapide a cablurilor de sudura facilitandu-se astfel schimbarea usoara a diverselor scule care sunt oferite optional pentru realizarea diverselor operatiuni la cald si de sudura in puncte a foilor de tabla. Acest mod de lucru il face deosebit de util in diferite aplicatii in special in ateliere de reparatii auto sau activitati similare.
-       Principalele facilitati oferite sunt: selectarea automata a parametrilor de sudura si  recunoasterea automata a sculelor utilizate;
-       Pistolet STUDDER, utilizat in toate operatiile selectate cu ajutorul butonului 4.
-       Cleste manual, pentru sudura a doua foi de tabla suprapuse, avand acces din ambele parti.
-       Dispozitiv pneumatic de tragere " AIR PULLER ", utilizat pentru indreptarea tablei la autoturisme.
-       Limitarea curentului de suprasarcina ( prin controlul cosj). Echiparea standard a unui aparat se compune din pistol de sudura STUDDER cu cablu de masa si cu accesorii;

2.2 ACCESORII OPTIONALE
-      Pistol de sudura manual cu cabluri
-      Brate portelectrod pentru clestele manual, "nestandardizate" (vezi lista piese schimb );
-      Pistol manual tip « C « cu cabluri;
-      Carucior de transport

1.  DATE TEHNICE
Principalele date tehnice sînt rezumate pe placa de pe panoul spate avind urmatoarele semnificatii:
1.     Numarul de faze si frecventa de alimentare: 400V (380V-415V)-1ph-50Hz
2.     Tensiunea de alimentare
3.     Puterea absorbita la 50% durata activa
4.     Putere maxima absorbita la sudura in puncte 16.2 kVA
5.     Tensiunea in gol : 5.4V
6.     Curentul maxim de sudura: 3kA
7.     Simboluri privind normele de protectie â muncii
Nota :Aparatul descris in acest manual nu este prevazut cu dispozitiv de ridicare
1.1   DESCRIERE APARATULUI DE SUDARE
PANOUL FRONTAL
1.     Buton reglare timp sudura
2.     Buton selectie grosime tabla
3.     Buton cu apasare pentru reglajul functiilor la pistolet STUDDER
4.     Indicator luminos al functionarii masinii
5.     Indicator luminos al protectiei termostatice,
6.     Indicator luminos pentru valoarea tensiunii de alimentare cu trei poziti
ATENTIE : In conditii de functionare necorespunzatoare (sub/supra tensiune), se recomanda debransarea de la reteaua electrica, pentru evitarea deteriorarii aparatului.

2.  INSTALAREA
Toate operatiile de instalare se efectueaza cu aparatul riguros izolat fata de reteaua de alimentare electrica.
Verificati sa nu existe nici un obstacol in fata fantelor de intrare si iesire a aerului de racire; deasemenea asigurati-va de faptul ca sistemul de racire cu aer sa nu aspire vapori corozivi, pulberi conducatoare, vapori bogati in umiditate etc.
4.1 CONECTAREA LA RETEAUA ELECTRICA
-       Inainte de efectuarea conectarii la reteau electrica verificati ca parametrii de pe placuta aparatului corespund tensiunii si frecventei retelei disponibile la locul instalarii.
-       Aparatul trebuie alimentat prin doi conductori plus un al treilea care serveste exclusiv pentru impamintare (PE); aparatul poate fi conectat astfel la sisteme de distributie trifazate din care nu se vor utiliza decat doua din cele trei disponibile.
-       Cablul de impamintare este de culoare galbena-verde.
-       Se monteaza un sistem de protectie echipat cu sigurante calibrate sau un comutator automat cu o capacitate corespunzatoare.
-       Pentru caracteristicile liniei de alimentare (putere-capacitate-sigurante) consultati capitolul "Date tehnice".
-       ATENTIE ! Nerespectarea acestor reguri duce la anularea eficacitatii sistemului de siguranta prevazut de constructor (clasa I) cu consecinte severe pentru operatori sau pentru utilaje si echipamente.
-       In cazul in care se vor instala mai multe echipamente de sudura in puncte se va distribui alimentarea lor intre cele trei faze pentru a asigura echilibrarea acestora, astfel ( exemplu ):
-  echipamentul nr.1 = Alimentarea F1 si F2
-  echipamentul nr.2 = Alimentarea F2 si F3
-  echipamentul nr.3 = Alimentarea F3 si F1, etc.

4.2 CONECTAREA CABLULUI DE MASA PENTRU CLESTELE CU ACTIONARE MANUALA SI PENTRU PISTOLETUL "STUDDER"
-       Se conecteaza adaptoarele pentru mufele de conectare rapida la barele de alimentare aflate pe masina.
-       Se cupleaza mufele de conectare rapida la adaptoare.
-       Se conecteaza cablul de comanda in conectorul corespunzator.
-       Nu este necesara conectarea la aer comprimat.

3.  SUDAREA
5.1 OPERATII PRELIMINARE
Inainte de orice operatie de sudura este necesara efectuarea unei serii de verificari si reglaje cu intrerupatorul general pe pozitia "O".
1. Verificati ca bransarea la reteaua electrica a fost efectuata conform instructiunilor din capitolele precedente.
2.Reglajele mecanice ale clestelui manual
-       Asezati o proba de tabla avand aceeasi grosime cu materialul ce urmeaza a fi sudat intre electrozii clestelui, verificand ca bratele sa fie paralele si electrozii pe aceeasi axa;
-       Se regleaza pozitia electrozilor, slabind piulita de pe suportii acestora, si se aranjeaza pozitia electrozilor pentru a se obtine o aranjare convenabila pentru lucrarea ce urmeaza a fi realizata;
-       Se regleaza forta de strangere a electrozilor pe durata efectuarii operatiei de sudura prin reglarea surubului de fixare; rotind in sensul acelor de ceasornic se creste proportional forta de apasare in raport de cresterea grosimii tablei; nu reduceti niciodata forta mai mult decat sa permita inchiderea bratelor (si a microintrerupatorului).

5.2 PUNCTAREA TRADITIONALA (ELECTROZI OPUSI)
Parametrii care intervin pentru alegerea diametrului (sectiunii) si a caracteristicilor mecanice ale punctului sunt:
-       forta exercitata de catre electrozi;
-       diametrul suprafetei de contact a electrozilor;
-       curentul de sudura ;
-       timpul de sudura;
Se stabileste grosimea tablei ce urmeaza a fi sudata prin presarea pe butonul nr.3, iar masina va stabili automat timpul de sudura. Eventualele reglaje ale timpului de sudura se vor realiza cu ajutorul butonului nr.2. In cazul in care valoarea tensiunii de alimentare este mai mica (indicatorul luminos din stanga aprins) va fi necesar un timp mai lung, iar daca tensiunea de alimentare este mai mare (indicatorul din dreapta aprins) timpul necesar va fi mai mic. Operatorul va regla timpul de sudura astfel incat sa se obtina rezultatul corespunzator.
Trebuie sa tinem cont de acesti factori pentru reglarea aparatului avind in vedere ca ei pot sa interactioneze in limite relativ mari.
In absenta experientei va recomandam sa efectuati cateva incercari de punctare asupra unor table de aceeasi grosime si calitate cu cele care urmeaza a fi sudate.
Se considera corecta executia unui punct de sudura atunci cand, incercand sa desprindem tablele, prin tractiune, pe una din acestea va ramine punctul de sudura (pe o tabla ramine gaura iar pe cealalta ramine asa-zisul "buton de sudura")
-       Este recomandabil, in masura posibilitatilor, sa se foloseasca curenti mari si timp de sudura scurti, pentru o calitate mai buna a sudurii (punct elastic).
-       Pentru a suda table cu rezistenta mare, de la 0,8mm pina la 1,2mm, se va actiona butonul de curent pulsatoriu aflat pe panou. Pauzele de curent vor fi compensate in mod automat de catre modulul de control electronic care intervine in timpul sudarii.
CLESTE CU ACTIONARE MANUALA
-       puneti in contact electrodul inferior cu tabla ce urmeaza a fi sudata.
-       actionati asupra levierului de comanda a clestelui obtinandu-se astfel:
a.    stringerea tablelor intre cei doi electrozi, cu forta pre-reglata.
b.    trecerea curentului de sudura anterior reglat, in timpul ales, fapt semnalizat de aprinderea si apoi stingerea martorului luminos verde
-       lasati liber levierul de comanda la 1-2 secunde dupa stingerea martorului luminos (sfirsitul procesului de sudare); aceasta intarziere confera punctului de sudura caracteristici mecanice mai bune.

FOLOSIREA PISTOLETULUI "STUDDER"
ATENTIE!
-       La demontarea si montarea accesoriilor in mandrina pistoletului folositi doua chei hexagonale potrivite pentru a evita rotirea in timpul lucrului a mandrinei.
-       In cazul reparatiilor usilor si capotelor verificati ca borna de masa sa fie legata de acestea evitindu-se astfel pierderi de curent prin balamale.
-       Reglajele de curent si timp sunt realizate automat si depind de procedura aleasa.

Conectarea bornei de masa
a) curatati tabla intr-un loc cat mai aproape de locul unde se va suda.
b) fixati borna de cupru la suprafata tablei folosind un cleste de punctare articulat.
In cazul dificultatii de realizare adoptati urmatoarea solutie:
-  sudati o saiba la suprafata tablei, iar apoi treceti-o prin fanta bornei si fixati tot ansamblul cu borna speciala .
Punctarea unei saibe pentru impamantare
Punctarea saibei pentru fixarea bornei de masa; montati in mandrina pistoletului electrodul special - apoi luati o saiba din setul furnizat si asezati-o in pozitia dorita. in acelasi timp puneti borna de masa in contact cu tabla si apasati pe butonul pistoletului sudand astfel saiba.

Punctarea suruburilor, saibelor, niturilor si a cuielor
Montati electrodul potrivit in mandrina pistoletului; introduceti in electrod piesa ce urmeaza a fi sudata, asezati-o pe tabla in locul dorit, apasati pe butonul pistoletului si eliberati-l dupa ce timpul reglat s-a scurs (stingerea ledului verde).

Punctarea tablelor dintr-o singura parte
Montati electrodul potrivit (poz.6) in mandrina pistoletului si apasati pe suprafata ce urmeaza a fi punctata. Actionati asupra butonului pistoletului si eliberati-l dupa scurgerea timpului reglat.
ATENTIE!
Aparatul permite punctarea tablelor, dintr-o singura parte pentru o grosime a tablei de cel mult 1 mm. Punctarea pe structurile portante ale caroseriei nu este admisa.
Pentru a obtine o punctare corecta va sfatuim sa luati niste masuri de prevedere fundamentale:
4.    Legatura cablului de masa sa fie impecabila.
5.    Indepartati de pe cele doua parti ce urmeaza a fi sudate orice urma de vopsea, unsoare sau ulei.
6.    Asigurati un contact perfect intre partile ce urmeaza a fi sudate (evitati formarea "intre-fierului"); pentru aceasta va puteti folosi de scule potrivite dar in nici un caz de pistoletul de sudura. O presiune prea mare duce la rezultate mai proaste.
7.    Grosimea piesei sa nu depaseasca 1mm.
8.    Electrodul sa aiba un diametru de 2,5mm.
9.    Asigurati-va ca surubul care blocheaza electrodul este bine strans iar conectorii cablului de sudura sunt bine fixati.
10.  In timpul punctarii exercitati asupra electrodului o usoara presiune (3-4kg). Apasati butonul pistoletului si asteptati pana se termina timpul de sudura dupa care puteti indeparta pistoletul.
11.  Nu va indepartati mai mult de 30 cm de locul de fixare a bornei de masa.

Punctarea si tractiunea simultana a saibelor speciale
Aceasta functie se realizeaza montind si stringind bine mandrina (poz.4) la corpul extractorului "ciocanului" (poz.1). Celalalt capat al extractorului se va monta la pistolet.
Se introduce saiba speciala - poz.14 - in mandrina - poz.4- si se blocheaza cu nitul adecvat - poz.17.  Se puncteaza in zona dorita, reglind aparatul ca pentru punctarea saibelor obisnuite (poz.13) si apoi se incepe tractiunea. La sfirsit rotiti extractorul cu 90° pentru a detasa saiba speciala care poate fi sudata intr-o noua pozitie.

Incalzirea si indreptarea tablei
Pe durata acestei operatii releul de timp va fi scos din functiune si de aceea durata operatiei va fi stabilita de operator in functie de rezultat.
Curentul de sudura este controlat automat in functie de grosimea tablei.
Se monteaza electrodul de carbon ( Poz.12, Fig.E ) pe mandrina de fixare si se blocheaza rotind inelul de blocare. Se atinge tabla cu electrodul, dupa ce tabla a fost curatata si se apasa pe butonul pistoletului. Se incepe de la margine catre interior, cu o miscare circulara, incalzind astfel tabla , care va reveni la pozitia initiala ca urmare a tensiunilor induse in tabla. Pentru a preveni incalzirea prea puternica a tablei se recomanda sa se lucreze pe suprafete mici si sa se raceasca zona prelucrata cu o carpa umeda.
Intensitatea curentului este controlata automat in functie de grosimea tablei.
Pentru indreptarea tablei se utilizeaza electrodul corespunzator cu care se indreapta deformatiile existente pe tabla.

Punctarea intermitenta - PETICIREA 
Aceasta functia permite fixarea unor bucati mici de tabla pentru a acoperi orificiile provocate de rugina sau de alti agenti.
Fixati electrodul (poz.5) - in mandrina si strangeti-l bine cu piulita de blocare. Curatati bine zona care va intereseaza si asigurati-va ca bucata de tabla este curata si nu are urme de unsoare sau vopsea. Asezati tabla in locul dorit, apasati-o cu electrodul apoi actionati butonul pistoletului. Tinand tot timpul apasat butonul avansati ritmic urmarind intervalele lucru/pauza date de aparat.
N.B: Durata pauzei este deja fixata automat in functie de grosimea tablei.
In timpul lucrului exercitati o presiune usoara (3-4kg).
Actionati urmarind o linie ideala situata la 2-3 mm de marginea bucatii de tabla pe care o sudati.
Pentru a obtine rezultate bune:
12.  Nu va indepartati la mai mult de 30 cm de punctul de fixare a bornei de masa.
13.  Utilizati tabla speciala de acoperire sau si mai bine tabla din otel inox; grosimea max.0,8 mm.
14.  Asigurati o miscare ritmica de avans in concordanta cu cadenta dictata de aparat. Avansati in timpul pauzei si opriti-va in timpul punctarii.

FOLOSIREA EXTRACTORULUI (figura alaturata)
Acrosarea si tragerea saibelor.
Aceasta operatie se realizeaza montand mandrina (poz.3) la corpul extractorului (poz.1). Se acroseaza saiba (poz.13) sudata dupa cum a fost descris mai sus, si se incepe procesul de tragere. La sfarsit rotim extractorul cu 90° pentru a detasa saiba.

Acrosarea si tragerea cuielor

Aceasta operatie se realizeaza montind mandrina (poz.2 fig) la corpul extractorului. Introduceti cuiul (poz.15-16), sudat dupa cum a fost descris mai sus, in mandrina (poz..2) al carui capat este tras spre extractor. Cand introducerea este completa eliberati mandrina si incepeti tragerea. La sfarsit trageti mandrina spre extractor si scoateti cuiul.

INTRETINERE
ATENTIE! Nu umblati in interiorul aparatului daca nu a fost debransat de la reteaua de alimentare. Eventualele verificari efectuate sub tensiune, in interiorul aparatului, pot provoca socuri electrice grave datorate contactului direct cu partile aflate sub tensiune.
Evitati sa actionati intrerupatorul general apasand in acelasi timp pe butonul pistoletului sau al clestelui, acest lucru putand sa duca la interventia intrerupatorului automat de linie.
In mod periodic inspectati interiorul aparatului si indepartati praful si particulele metalice care s-au depus pe transformator, modulul cu tiristori, cutia cu borne de alimentare, etc. cu ajutorul unui jet de aer comprimat uscat (max.10bari).
Evitati sa indreptati jetul de aer asupra modulului electronic de control; acesta se curata cu ajutorul unei perii moi sau cu solventi adecvati.
Deasemenea:
- verificati integritatea izolatiei cablurilor si starea conexiunilor (sa nu fie slabite sau oxidate).
- verificati strangerea suruburilor de fixare a prizelor cablurilor de sudura;
- verificati starea de oxidare a bornelor.
- verificati circulatia apei prin circuitul de racire (debitul minim cerut)
- eliminati periodic condensul acumulat in pahar .
In caz de functionare proasta si inainte de orice verificare sistematica controlati ca:
-martorul luminos verde este aprins, intrerupatorul general fiind actionat; in caz contrar defectul se afla in linia de alimentare (cabluri, stecher, priza, sigurante, cadere mare de tensiune).
-microintrerupatorul este actionat efectiv, comanda de sudura fiind data; martorul luminos verde este aprins.
-protectia termica nu este in actiune ( indicatorul galben este stins ).
-elementele facand parte din circuitul secundar (port-brate, brate, port-electrozi, electrozi) nu sunt eficiente datorita suruburilor slabite sau starii de oxidare.
-parametrii de sudura (forta si diametrul electrozilor, timpul si curentul de sudura) nu sunt adecvati regimului de lucru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu