luni, 15 martie 2021

Ghid pentru cel mai bun aparat de sudura

 Aparatele de sudura nu sunt tocmai usor de ales, mai ales daca nu lucrezi in mod uzual cu un astfel de echipament. In general, pentru a reusi sa faci cea mai buna achizitie si sa alegi cel mai bun aparat de sudura va fi nevoie sa te documentezi temeinic, sa iei in calcul caracteristicile tehnice ale fiecarui echipament pe care il ai in vedere si, in acelasi timp, sa te asiguri ca alegerea ta finala are cel mai bun raport calitate-pret.

Stim ca uneori se poate intampla sa nu ai timp pentru o documentare exhaustiva, prin urmare ne-am gandit sa iti usuram procesul de achizitie si sa iti punem la indemana un ghid simplificat, dar cuprinzator, care te va ajuta sa alegi cel mai bun aparat de sudura.

Sfaturi, pareri si recomandari pentru cel mai bun aparat de sudura

Care sunt, asadar, criteriile de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi aparatul de sudura?

Cum te poti asigura ca achizitionezi cel mai bun aparat de sudura disponibil in comert? Iata principalele aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare:

Tipul aparatului de sudura

In comert exista mai multe tipuri de aparate de sudura, fiecare dintre acestea fiind mai potrivit pentru anumite proiecte si mai putin potrivit pentru altele. Vei gasi aparate care sudeaza cu electrod, aparate care sudeaza cu fir, cu mediu de gaz inert sau chiar cu flacara oxiacetilenica.

Pe langa acestea exista si alternative considerate a fi mai moderne, insa intrebuintate mai rar, precum cele cu plasma, cu fascicul de fotoni sau de electroni.

In cele ce urmeaza detaliem, in linii mari, avantajele si dezavantajele celor mai populare tipuri de aparate de sudura.

Aparat de sudura MMA

Aparatul de sudura MMA (sau cu electrozi inveliti) este cel pe care il vezi deseori in jurul tau. Cu alte cuvinte, vorbim de aparatul de sudura traditional, care uneste bucatile de material cu materialul rezultat din topirea unui electrod.

MMA poate deveni cel mai bun aparat de sudura pentru tine in cazul in care planuiesti sa sudezi diverse tipuri de materiale cu grosimi differite si daca ai o oarecare experienta in sudura (nu trebuie sa fii neaparat sudor profesionist, este suficient doar sa mai fi folosit un asemenea echipament si cu alte ocazii).

Printre avantajele sale se numara pretul de achizitie avantajos, gradul mare de versatilitate (poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior si chiar in conditii meteo nefavorabile) si, asa cum aminteam mai sus, un avantaj major poate fi considerat si faptul ca permite sudarea unor materiale de diverse tipuri.

La capitolul dezavantaje” amintim consumul de energie, care in raport cu randamentul poate fi considerat nu tocmai avantajos, marimea (un aparat tip MMA este foarte voluminos si greu de transportat dintr-un loc in altul), precum si faptul ca, in cazul materialelor cu grosimi mari va fi nevoie de depunerea mai multor straturi.

Aparat de sudura MIG/MAG

Un aparat de sudura MIG/MAG topeste un fir metalic pentru a uni doua suprafete si elimina un gaz (inert – MIG sau activ – MAG) care are rolul de a proteja sudura si de a impedica depunerea rezidurilor rezultate pe suprafata metalica. Cu alte cuvinte, vorbim despre un echipament destul de complex.

Un astfel de echipament se poate transforma, insa, cu usurinta in cel mai bun aparat de sudura chiar si pentru cei incepatori, care nu au o experienta vasta in sudura. La capitolul avantaje” putem aminti, de asemenea, si faptul ca permite obtinerea unei suduri rezistente, chiar si in cazul materialelor subtiri, precum si faptul ca sudura rezultata este mai curata/neteda/fina (datorita procedeului combinat electrod + gaz).

Daca vorbim de dezavantaje, atunci trebuie sa iei in calcul ca un aparat MIG/MAG are un cost de achizitie un pic mai mare (sau cel putin comparativ cu un aparat de tip MMA) si este recomandat in special pentru utilizarea in interior.

Aparat de sudura TIG

Un astfel de aparat de sudura se mai numeste si aparat cu gaz inert si foloseste un electrod neconsumabil de wolfram sau tungsten. De asemenea, protejeaza suprafata de sudare prin eliberarea unui gaz protector care impiedica oxidarea.

Un aparat de sudura TIG (cu gaz inert) se poate transforma cu usurinta in cel mai bun aparat de sudura pentru tine mai ales daca iti doresti un aspect perfect al cordonului de sudura.

Printre avantajele sale se mai numara si faptul ca sudeaza foarte bine si materialele subtiri, sudura rezultata este rezistenta, precisa, neteda, fara reziduri, iar versatilitatea sa este una spectaculoasa: permite sudarea unei varietati foarte mari de metale si aliaje (atat fier, cat si neferoase).

Daca ne referim la dezavantajele unui aparat de sudura cu gaz inert trebuie sa stii ca procesul de sudura este mai lent, echipamentul mai costisitor, modul de utilizare este mai complex, comparativ cu alte aparate, iar pretul gazului poate fi, de asemenea, un dezavantaj, in anumite situatii specifice.

Aparat de sudura autogen

Un aparat de sudura autogen foloseste flacara oxiacetilenica si un fir metalic pentru a topi metalul si este folosit mai ales pentru taierea/debitarea si perforarea diverselor tipuri de materiale.

Acest aparat de sudura se poate transforma in cel mai bun aparat de sudura pentru tine in cazul in care lista sa de avantaje se suprapune perfect peste necesitatile si exigentele tale.

Astfel, printre avantajele achizitiei unui aparat de sudura autogen se numara faptul ca, la fel ca si aparatul MIG/MAG, poate fi folosit chiar si de incepatori si, in plus, poate suda inclusiv materiale degradate (chiar si ruginite) si poate fi utilizat in exterior chiar si in conditii dintre cele mai nefavorabile.

Daca vorbim despre dezavantajele achizitionarii unui astfel de aparat, atunci trebuie sa amintim dimensiunile sale mari, care ingreuneaza depozitarea si utilizarea, precum si faptul ca introduce multa caldura in material in timpul sudarii, asa ca apar frecvent deformatii.

Invertor de sudura

Daca vrei un aparat de sudura profesional, vei alege intotdeauna un invertor. De ce spunem asta? Pentru ca acest model are avantajul unei forme mai compacte si practice, fiind mai usor de folosit si mutat dintr-un loc in altul.

Diferenta dintre un aparat de sudura clasic si un invertor de sudura este una semnificativa si din punct de vedere al consumului: invertoarele au un consum de curent mai mic, asadar vei avea un randament excelent cu mai putine cheltuieli. In comert poti gasi atat invertoare de sudura de tip MMA, cat si MIG/MAG sau TIG.

Materialul de sudat

In procesul de achizitie trebuie sa iei in considerare nu doar tipul aparatului de sudura, ci si materialul care va fi sudat. In general, unele aparate de sudura sunt mai eficiente pentru anumite tipuri de metal, in timp ce altele fac fata mai greu provocarilor impuse de un metal mai pretentios.

De exemplu, otelul de orice tip nu ridica mari probleme, indiferent de aparatul de sudura folosit, insa aluminiul, care se deformeaza mai usor si care are o conductibilitate mai mare, va necesita o atentie mai mare.

Daca tot aminteam anterior de materiale mai pretentioase, mai trebuie sa stii ca in aceasta categorie putem include titanul, cuprul si magneziul.

Asadar, va trebui sa iei in considerare ce materiale vei suda mai des pentru a-ti putea da seama ce tip de aparat de sudura este cel mai potrivit pentru necesitatile acestor materiale.

Tipul de electrod

Tipul de electrod este un alt criteriu important de care este bine sa tii cont atunci cand achizitionezi un aparat de sudura.

Un anumit tip de electrod va actiona mai eficient pe un anumit tip de material sau pe o anumita suprafata, in timp ce un alt electrod s-ar putea sa nu inregistreze rezultate la fel de bune.

In plus, calitatea imbinarii va si ea influentata de tipul de electrod folosit. In comert vei gasi electrozi permanenti si electrozi de adaos sau consumabili. Cei de adaos se impart, la randul lor, in trei categorii: rutilici, bazici si celulozici.

Electrozii rutilici sunt recomandati daca vrei sa executi suduri foarte fine. Cei bazici sunt ideali pentru sudura conventionala, care se doreste a fi in primul rand trainica si de calitate. In ceea ce priveste categoria electrozilor celulozici, acestia sunt ideali, in general, pentru sudarea tevilor.

In concluzie, alegerea in functie de tipul de electrod va trebui sa o faci tinand cont de ce tip de metale vei suda mai des – mai precis, aparatul de sudura ales va trebui sa suporte tipul respectiv de electrozi.

Randamentul aparatului de sudura

Un alt criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere este randamentul aparatului de sudura pe care vrei sa il achizitionezi.

Cel mai bun aparat de sudura din punct de vedere al randamentului este, asa cum aminteam si undeva mai sus, cel cu invertor. Un astfel de model asigura o sudura puternica si are un consum mic de energie electrica, cu alte cuvinte raportul consum-randament este foarte bun.

Cu toate acestea, pretul este, de regula, mai piperat, insa daca tii cont si de faptul ca un astfel de aparat functioneaza atat pe curent continuu, cat si alternativ, ca asigura o topire eficienta, puternica si ca poate fi folosit cu orice tip de electrod, atunci investitia poate fi considerata excelenta.

Producatorul aparatului de sudura ales

Ultimul criteriu important de care este bine sa tii cont atunci cand achizitionezi un aparat de sudura este reputatia producatorului. De cele mai multe ori, aparatele de sudura semnate de producatori renumiti, cu reputatie impecabila, sunt mult mai bune si mai rezistente decat cele care nu au in spate garantia oferita de un brand puternic.

Cele mai bune aparate de sudura sunt cele produse de Miller Electric, Kemppi, Esab si Lincoln Electric, pe care le gasesti si in magazinul DeTop.

De altfel, DeTop este importator autorizat al acestor aparate de sudura si, pe langa garantia oferita pentru fiecare produs in parte, asigura si service, plus servicii post-garantie.

Asadar, daca esti in cautarea celui mai bun aparat de sudura, te invitam sa consulti catalogul DeTop.

Iti punem la dispozitie o gama foarte variata de produse si cel mai bun raport calitate-pret, iar daca ai intrebari suplimentare, nu ezita sa ne contactezi pe adresa de e-mail sau la telefonul afisate in site, iti stam la dispozitie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu