marți, 2 iunie 2020

Ghid online: cum să alegi un aparat de sudură?


Fie că ai o meserie care presupune utilizarea zilnică a unui aparat de sudură și vrei să îl înlocuiești pe cel vechi, fie că, din diverse motive, îți dorești să achiziționezi pentru prima dată un asemenea dispozitiv, alegerea celui mai potrivit model se poate dovedi o misiune destul de dificilă, cu atât mai mult cu cât în comerț există o mulțime de aparate de sudură disponibile. În plus, multitudinea de funcții suplimentare cu care sunt prevăzute unele dintre acestea îngreunează și mai mult alegerea finală.
Tocmai de aceea ne-am propus ca în cele ce urmează să îți prezentăm un scurt ghid online care cuprinde criteriile și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea alege cea mai bună alternativă. 

Aparatul de sudură: tipuri și caracteristicile lor

Înainte de a decide care aparat de sudură se pliază cel mai bine pe nevoile și exigențele tale, îți recomandăm să parcurgem împreună tipurile/modelele pe care le găsești în comerț. Ca și în cazul oricăror alte produse de pe piață, fiecare model are caracteristici specifice, avantaje și dezavantaje.

Iată care sunt acestea:

·         Aparat de sudură cu electrozi înveliți în tip redresor, transformator

În acest caz vorbim despre un aparat de sudură tradițional și destul de versatil, pe care îl vei putea utiliza pentru a suda foarte multe tipuri de materiale cu grosimi diferite. Este bine să știi că acest model le este destinat cu precădere utilizatorilor care au deja o oarecare experiență în mânuirea unui aparat de sudură, prin urmare nu ar trebui să te îndrepți către acest model dacă nu ai mai folosit înainte un asemenea aparat.
Printre avantajele sale se numără prețul, care este destul de avantajos, comparativ cu prețul altor modele, rezistența (poate fi folosit și în condiții meteo neprielnice, de exemplu îl vei putea utiliza chiar și atunci când bate vântul) și versatilitatea (un aparat de sudură cu electrozi înveliți în tip redresor permite sudura unui număr semnificativ de materiale).
La capitolul dezavantaje intră mărimea (este destul de voluminos și, pe deasupra, are și o greutate mare), consumul semnificativ de energie (raportat la randamentul pe care îl are, consumul de energie poate fi considerat unul relativ mare) și unele neajunsuri legate de consum (de exemplu, dacă vrei să îl folosești pentru sudura unor materiale cu grosime mare, atunci vei avea nevoie de o cantitate mai mare de energie, precum și de un număr mai mare de electrozi).

·         Aparat de sudură MIG-MAG

Un asemenea aparat se folosește, în general, destul de ușor, iar principiul său de funcționare este unul simplu: acest aparat de sudură topește un fir metalic pentru a uni suprafețele, iar efectul este cel de eliminare a unui gaz, care, în funcție de materialul care urmează să fie sudat, poate fi activ sau inert. Ca fapt divers, rolul acestui gaz este acela de a nu le permite reziduurilor să se depună pe suprafața metalică.

La capitolul avantaje intră faptul că poate fi folosit cu ușurință chiar și de persoanele care nu au mai folosit un aparat de sudură înainte (sau de începători), permite obținerea unei suduri mai rezistente, comparativ cu alte modele, iar sudura rezultată este mult mai curată și mai netedă (acest lucru se întâmplă datorită procedeului combinat între gaz și electrod).

Dacă vorbim despre dezavantaje, atunci aici trebuie menționat în primul rând prețul, care este mai mare decât cel al modelului amintit mai sus, de exemplu. De asemenea, un al doilea dezavantaj ar fi faptul că nu este indicat pentru folosirea în exterior.

·         Aparat de sudură TIG (WIG)

Acest aparat de sudură folosește un electrod neconsumabil de wolfram (sau de tungsten) și protejează suprafața de sudare prin eliminarea unui gaz, al cărui rol este acela de a proteja metalul de procesul de oxidare. Prin urmare, dacă ești în căutarea unui aparat de sudură destinat profesioniștilor și care să ofere rezultate impecabile, acesta este unul dintre modelele spre care te-ai putea îndrepta fără să greșești.

Printre avantajele sale se numără, așa cum menționam mai sus, rezultatele ireproșabile (inclusiv în cazul materialelor subțiri), sudura, care este de obicei una rezistentă, de durată și fără niciun fel de reziduu, precum și versatilitatea sa (îți permite să sudezi o gamă largă de metale și de aliaje).

În ceea ce privește dezavantajele, aici includem prețul (costul unui asemenea aparat este, de obicei, unul destul de mare), faptul că poate fi folosit doar de profesioniști (acest lucru nu înseamnă că nu le este recomandat și persoanelor cu o experiență medie în folosirea aparatelor de sudură, însă, în general, este bine să nu îl achiziționezi dacă nu intri în categoria profesioniștilor), procesul de sudură mai lent, precum și valoarea ridicată a lucrărilor (costul gazului care este necesar sudurii ridică valoarea totală).

·         Aparat de sudură autogen

În comerț vei găsi și acest model care folosește firul metalic și o flacără oxiacetilienică pentru a topi metalele. Acesta este folosit, de obicei, mai ales pentru a perfora și a tăia metalele.

La capitolul avantaje ale aparatului de sudură autogen putem include ușurința cu care poate fi folosit chiar și de persoanele care sunt începătoare sau care folosesc asemenea dispozitive doar rareori, posibilitatea de a-l folosi și în condiții meteo neprielnice (de exemplu atunci când bate vântul), precum și versatilitatea (poate fi folosit inclusiv pentru a prelucra materiale care au prins rugină sau pentru materiale care nu se află în cea mai bună stare).
În ceea ce privește dezavantajele, menționăm o oarecare fragilitate care este conferită de faptul că introduce foarte multă căldură în material în procesul de sudură (iar acest lucru poate determina, în timp, deformarea aparatului) și dimensiunile (vorbim despre un aparat de dimensiune mare, care în unele cazuri, poate îngreuna manipularea și chiar găsirea unui loc potrivit pentru depozitare).

Cum alegem un aparat de sudură: pașii pe care trebuie să îi urmezi

Așa cum aminteam la începutul acestui material, alegerea celei mai bune alternative presupune să iei în considerare o serie de pași pe care îi prezentăm mai jos.

Pasul 1: Familiarizează-te cu specificațiile fiecărui model
În această etapă trebuie să decizi dacă îți dorești un aparat pentru uz casnic, profesional sau industrial.
·         Aparatele pentru uz casnic sunt ideale pentru lucrări mici și sunt folosite, în general, de persoanele care își doresc să facă diverse reparații în gospodărie.
·         Aparatele profesionale pot rezista la sesiuni de lucru prelungite și sunt ideale, de exemplu, pentru repararea structurilor metalice, a țevilor etc.
·         Aparatele industriale le sunt destinate persoanelor care lucrează în domeniu, adică profesioniștilor. Acestea sunt caracterizate de faptul că generează curent continuu și au dimensiuni destul de mari.
Prin urmare, dacă îți dorești să faci mici reparații în gospodărie, este indicat să optezi pentru un aparat de uz casnic.
Pasul 2: Stabilește care sunt funcțiile suplimentare pe care le dorești
Ca în cazul tuturor producătorilor, și cei care creează aceste dispozitive le echipează cu o gamă largă de funcții suplimentare, menite să ușureze munca și să ofere un grad de siguranță cât mai mare. Desigur, o gamă mai mare de funcții suplimentare vine la pachet și cu un preț mai mare, însă și avantajele sunt pe măsură.
Pasul 3: Alege un brand cu o reputație bună
Reputația unui brand îți oferă, de cele mai multe ori, certitudinea că produsul pe care îl achiziționezi este unul de calitate. În plus, producătorii de renume oferă și garanții pentru produsele lor, prin urmare dacă aparatul va avea nevoie de ajustări sau de eventuale reparații, le vei putea primi fără costuri suplimentare.
Pasul 4: Asigură-te că bugetul disponibil se pliază pe modelul ales
Ultimul pas este adaptarea bugetului disponibil la modelul de care ai nevoie. Îți recomandăm să te documentezi temeinic și să studiezi mai multe oferte înainte să faci alegerea finală. În acest fel vei putea să maximizezi și șansele de a găsi cel mai bun raport calitate-preț.
Nu în ultimul rând, asigură-te că ai răspunsul pentru următoarele întrebări:
·         Cât de des voi folosi aparatul de sudură?
·         Intenționez să îl folosesc mai mult în exterior sau mai mult în interior?
·         Sunt familiarizat cu tipul de consumabile care îmi vor fi necesare pentru operațiunile de sudură?
·         Ce materiale vreau să sudez? (aluminiul, de exemplu, este un material greu de sudat și va necesita achiziționarea unui aparat tip TIG sau folosirea unei alte soluții pe curent alternativ).
În concluzie, dacă ții cont de pașii de mai sus, șansele să faci cea mai bună alegere cresc considerabil. Acestea fiind spuse, nu îți mai rămâne decât să alegi modelul care se pliază cel mai bine pe exigențele sau pe necesitățile tale și să plasezi comanda. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu